Tutorial Blogspot

Cara nak letak Shoutbox kat dalam blog.


okay . bawah ni ada html code , apa yang perlu buat , anda copy jek .
ADD A GADGET > HTML/JAVASCRIPT
biarkan bahagian TITLE kosong , dan paste kan kod kat bawah kat CONTENT .


**********

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN KOD SHOUTMIX ANDA KAT SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>



**********

kod kaler merah tu korang boleh masukkan kod yang guna , sama adaSHOUTMIX atau pun CBOX . 

okayy then , preview dulu , dah puas hati , baru save okay :)

Yang kod tu korang boleh dapat lepas korang daftar shoutbox korang..kalau macam saya punya tu saya guna CBOX sbb SHOUTBOX tu skang x free..kena bayar.

Credit to: Mika


~Dah Baca,Jangan Malu,Jangan Segan Pulak Nak Komen~

No comments:

Post a Comment